Gillar du att bygga spännande saker? Just nu söker vi nya medarbetare. Kontakta oss på jobb@caesardev.se [Läs mer]

Blogg

Under hösten har vi fått möjligheten att lära känna John och Carl som båda läser Webbutveckling på Medieinstitutet. Under 10 veckor har de haft sina LIA perioder hos oss, vilket vi tycker har varit riktigt roligt och givande.

Vi önskar er nu lycka till inför sista terminen innan ni är välkomna tillbaka på nästa LIA till våren!

I samband med avslutningen passade vi på att hitta på lite utanför-kontoret aktiveter med bl.a Escaperoom och en välsmakande middag.

Tack till Embassy för en mycket trevlig afton med god mat och trevlig personal.

Kontaktperson

Fredrik Ehrstedt

Fredrik Ehrstedt
+46 (0)73-214 72 15
fredrik.ehrstedt@caesardev.se

UTVECKLING - WEBB

PHP 7.4 End of Life

PHP 7.4 End of Life. Vad betyder detta för min webbplats?

PHP 7.4 är i slutet av sina glansdagar vilket innebär att denna version inte längre kommer underhållas med säkerhetsuppdateringar och de flesta webbhotell kommer också sluta erbjuda sina kunder denna version.

Du som använder PHP 7.4 idag kommer därför behöva uppgradera till en senare PHP-version. Majoriteten av svenska webbhotell har deadline den 28 november 2022.

Psst det är jag som uppdateras till 8+

Vad innebär då detta för min hemsida?
Beroende på vilket CMS eller ramverk din hemsida är byggd på (ex Wordpress, October eller Statamic) kan effekterna på hemsidan variera. Men vad som är gemensamt för alla -

- Är din hemsida inte mottaglig för PHP 8 eller senare kommer den inte fungera eller visas på samma sätt som tidigare.

Hur uppgraderar jag PHP?
De flesta webbhotell kommer automatiskt att uppdatera PHP version på din webbserver (och kan t.o.m redan har gjort det).

Har du en hemsida som är redo för detta kommer du troligtvis inte ens märka av att det skett en uppdatering.

Däremot…

Om du har en hemsida som har några år på nacken och/eller som inte är helt uppdaterad kan du stöta på lite problem. Det kan räcka att ett plugin du använder inte stödjer PHP 8, så kraschar hela sidan.

Se till att sidan är uppdaterad, inkl alla plugin
För att minimera riskerna till problem, se till att du driver den senaste versionen av ditt CMS. Se över och uppdatera alla plugin på din hemsida. Kontrollera att de stödjer PHP 8 eller senare. Om de inte gör det måste du byta ut dem.

Hur vet jag om min sida är redo för PHP 8?
Om ditt webbhotell inte redan gjort en automatisk uppdateringen till PHP 8 kan du manuellt göra det genom att logga in i ditt webbhotells kontrollpanel. Om sidan kraschar kan du än så länge byta tillbaka till 7.4. Gör du det innan 28 november finns där fortfarande tid att åtgärda eventuella problem.

Kontaktperson

Open source

Caesar Lightbox

Vore det inte magiskt med en lightbox som bara funkar? Utan massa inställningar. Utan massa funktioner man inte vill ha. En där man anpassar lightboxen efter projektet, och inte projektet efter lightboxen?

Vi letade med ljus och lykta, testade och fastnade. Försökte modifiera med oändliga inställningar. Overrideade css osv. Tillslut återstod endast frågan, hur svårt kan det vara?

Kan vi bygga en egen på samma tid som vi spenderar på att leta efter en? Efter den tanken var det ingen återvändo, så vi gjorde precis det.

Du kan prova resultatet här: https://caesardev.se/docs/caesar-lightbox/

Och eftersom vi gillar open source finns koden dessutom helt tillgänglig för dig att använda, modifiera och utveckla vidare! Du hittar den här https://github.com/CaesarDev/caesar-lightbox

Kontaktperson

Gustav Gullstrand

Gustav Gullstrand
gustav.gullstrand@caesardev.se

Laravel - Utveckling - Webb

Top 3 Laravel paket hos Caesar

Vet du inte vad Laravel är? Läs mer i vår artikel om Laravel

Även om Laravel som ramverk inkluderar en hel del funktionalitet är det ofta vi behöver samma typer av verktyg eller funktionalitet i de projekt vi utvecklar. Som tur är finns det ett välutvecklat och moget ekosystem av Composer paket ämnade för Laravel.

Här har vi samlat några av våra favoritpaket att använda när vi driver utvecklingsprojekt.

Laravel Debugbar
http://phpdebugbar.com/
https://github.com/barryvdh/laravel-debugbar

I startfasen av utvecklingen i ett projekt, när arbetet mest består av att utforska, är det ofta användbart att kunna se vad som händer när koden exekveras. Vad är värdet av en viss variabel eller vad retunerar denna funktionen? Hur många databasanrop gjordes? Är det faktiskt rätt Controller som jag sitter och jobbar i?

För dig som tycker att Xdebug är för komplicerat eller resurskrävande är Laravel Debugbar ett bra alternativ. Men ett enkelt och intuitivt användargränssnitt gör Laravel Debugbar det enkelt att hitta det som behövs när det behövs.

Laravel-permission är helt enkelt ett paket för att hantera användar-roller och behörigheter, och det på ett helt utmärkt sett. Funktioner och variabler är namngivna på det mest uppenbara sätt, resultatet är minimal mental börda vid kodande.

Vad vore en lista som denna utan lite reklam för oss själva? Förmodligen ungefär likadan... I de flesta Laravel-projekt vi utvecklar finns det någon typ av backend, d.v.s en administrationspanel, där användare kan logga in och utföra olika funktioner. Dessa användare sorteras ofta i olika roller, t.ex kund, återförsäljare, administratör osv. Vid test av olika flöden och användargränssnitt är det ofta användbart att kunna byta mellan olika användare och roller. Laravel Impersonate UI gör detta busenkelt genom en liten ikon i hörnet som vid användning presenterar ett gränssnitt för att med bara två klick byta användare.

PST! Här är ett exempel på ett projekt där vi använt samtliga av ovan nämnda paket.

System för uthyrning

En obemannad uthyrningskiosk vi lanserade i mitten av 2020, lösningen gör det möjligt för kunder att enkelt hyra, hämta och lämna släp via hyrautomaten och på hemsidan.

Kontaktperson

Ola Ebesson

Ola Ebbesson
+46 (0)70-278 80 39
ola.ebbesson@caesardev.se

Med hjälp av Almi och deras koncept Framtidsgeneratorn har vi nu tagit det första steget mot en mer hållbar utveckling för Caesar.

Första steget i processen har varit att identifiera de hållbarhetsområden vi anser viktigast i förhållande till den påverkan det möjliggör i företaget, för samhället lokalt, men även globalt i förlängningen.

Hållbarhetsområdena grundar sig i de 17 globala mål och 169 delmål som FN satt upp för en mer hållbar utveckling. Det finns en hel del att arbeta mot med andra ord. Under de första övningarna med Almi har vi valt ut tre huvudområden vi ska fokusera på framöver:

  • - Att främja personlig utveckling på arbetsplatsen
  • - Att engagera oss i det lokala samhället
  • - Att verka för jämlikhet, jämställdhet och mångfald

Nästa steg är en workshop med samtliga medarbetare på Caesar där vi kommer utveckla, konkretisera och sätta målbilden för arbetet med fokusområdena.

Något som redan nu står klart är att även vi, som är en lite mindre aktör på marknaden, kan bidra för att skapa en bättre och hållbar framtid. Tack Almi och Sven Totté för att ni hjälper oss på vägen!

Läs mer om Framtidsgeneratorn hos Almi.

Kontaktperson

Ola Ebesson

Ola Ebbesson
+46 (0)70-278 80 39
ola.ebbesson@caesardev.se

Webb - varumärke - branding

Snart lanserar vi Vyn

I slutet på förra året fick vi i uppdrag att hjälpa Vyn med uppbyggnaden av deras nya varumärke. Vyn arbetar med underhållsarbete och smarta lösningar via rep.

Inte är det främmande att se dem hänga från tex turning torso utförande både fönsterputs, fasadrengöring och olika hantverkstjänster.

Tillsammans med STNG Reklam och Vanessa Rabal har vi i projektet arbetat med strategi, värdeord, design, webb, tonalitet, copy och foto.

Vi börjar nu närma oss de sista stegen innan det är dags att trycka på den stora lanseringsknappen, men redan nu kan vi bjuda på ett litet smakprov.

Kontaktperson

Fredrik Ehrstedt

Fredrik Ehrstedt
+46 (0)73-214 72 15
fredrik.ehrstedt@caesardev.se

Ramverk PHP Javascript CSS

Full fart med Tailwind / Alpine

Caesar ❤️ Tailwind

När det kommer till styling av HTML, dvs när vi omvandlar en design till en faktisk hemsida, finns det inget snabbare ramverk än Tailwind. I kombination med Alpine.js bygger vi en helt ny webbplats med interaktiva delar på rekordtid. Dessa verktyg gör att vi kan bygga en webbplats som är snabbare, mer responsiv och mer funktionsfull, till en lägre kostnad.

Det dyker upp nya ramverk allt för jämnan men Alpines enkelhet sticker ut i mängden. Det är inte skapat för komplex logik utan för att enkelt kunna tillföra interaktioner med hjälp av Javascript på klientsidan.

Ramverken ger dessutom bra förutsättningar för integration med tidigare projekt som gör det lättare att hitta tidseffektiva lösningar.

Kontaktperson

Vi kan nu stolt presentera resultatet av vårt varumärkesbyggande för Civil Construction!

Innan sommaren fick vi uppdraget att hjälpa Civil Construction med att bygga upp deras nya varumärke. Nu kan vi stolt presentera ett nytt grafiskt utseende, logotyp och hemsida.

Civil Construction utför markentreprenader med ett helhetsgrepp. Med ett hjärta för detaljer och en känsla för kvalité gör de resan enkel föra sina kunder. Tillsammans med Johan som startat Civil Construction har vi tagit fram en profil som förmedlar de värden som står till grund för hur verksamheten bedrivs, FAMILJÄRA - ANSVARSFULLA - PROFESSIONELLA

Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med Civil Construction på deras resa mot att bli bäst i Sveriges på markentreprenader. Ett samarbete som utmärker sig som extra roligt då Civil Construction delar många värderingar med Caesar, t.ex värdesättandet av stabila relationer med sina kunder och strävan mot en fantastisk arbetsplats där det känns kul att komma till jobbet.

Välkomna in till Civilcon - En stabil grund att stå på

Kontaktperson

Fredrik Ehrstedt

Fredrik Ehrstedt
+46 (0)73-214 72 15
fredrik.ehrstedt@caesardev.se

Välbefinnande - Personalvård - Att Jobba På Caesar

Caesar på tur i vildmarken

För att rensa ut gammalt stoft och onödigt tunga filer i hjärnan stängde vi ner verksamheten och reste ut i den småländska vildmarken tillsammans. Med oss hade vi kniv, presenning till vindskydd och lite förnödenheter, datorerna lämnade vi hemma.

Vi tog sikte på Raslången, en sjö strax utanför Olofström. Väl vid Raslången begav vi oss ut i kanoter för att hitta den perfekta platsen att tillbringa tre dagar på. Efter ca 3.5 timmes paddlande hittade vi en upphöjd klippa som var helt perfekt att slå läger på.

Efter ett lyckat bygge av vindskydd samt eldstad började vi sakta men säkert bli ett med naturen. Det blev tre dagar fyllda med bl.a paddling, fiske, bad och matlagning över öppen eld. Såklart passade vi på att ta en del bilder.

Kontaktperson

Ola Ebesson

Ola Ebbesson
+46 (0)70-278 80 39
ola.ebbesson@caesardev.se

Webb - 3D - Mässa - Digitalisering

Virtuell mässutställning för Sandvik

Sandvik är en av utställarna på årets upplaga av MINExpo som just nu (13-15 sep) går av stapeln i Las Vegas. För några månader sedan fick i samarbete med Redloop uppdraget att ta fram en virtuell mässmiljö av Sandviks 1800 kvm stora utställningsområde.

Redloop har sedan dess arbetat fram idé, koncept och 3D och vi på Caesar har programmerat och utvecklat med den tekniska miljön. Igår gick vi live och allt har rullat på sedan dess!

I den virtuella mässan är det bl.a möjligt att navigera mellan de olika utställningsområdena, interagera med 3D-renderingar av Sandviks maskiner och verktyg, ta del av livestreamad video samt annat produktmaterial.

Kolla in Sandviks film från mässan ovan

Mässan är öppen för alla så det är bara att kliva in genom länken nedan. Logga in och klicka på "Virtual booth" i menyn.

https://www.rocktechnology.sandvik/en/minexpo-2021/home/virtual-booth/

Kontaktperson

Ola Ebesson

Ola Ebbesson
+46 (0)70-278 80 39
ola.ebbesson@caesardev.se

Digitalisering - Automatisering - Hackaton

CAESAR hackar – och hjälper andra Malmö-företag

Under en förmiddag i förra veckan fick vi förmånen att vara med och hjälpa andra Malmö-företag att utvecklas inom den digitala världen. Vi var några av de utvalda hackarna på ett Hackathon arrangerat av DigIThub och Tillväxt Malmö under parollen "Digitalisation for growth". Det var inte det klassiska hackandet, frenetiskt knappande framför en skärm i en källare, utan vi hackade på olika problem och utmaningar. De deltagande företagen hade identifierat dessa utmaningar som de mest kritiska i deras digitala utveckling.

Hackandet utmynnade i en presentation av olika lösningar och vägar framåt och förhoppningsvis flera goda samarbeten i framtiden. För oss på Caesar var det både utvecklande och roligt att försöka hitta på och presentera lösningar under så pass kort tid som Hackatonet varade. Vi hoppas att våra potentiella lösningar kan komma till nytta under de kommande månaderna och åren.

Vi vill också tacka DigIThub och Tillväxt Malmö för ett väl arrangerat evenemang.

Kontaktperson

Ola Ebesson

Ola Ebbesson
+46 (0)70-278 80 39
ola.ebbesson@caesardev.se

Webb - Digitalisering - Automatisering

Hemrex – Ett värdeskapande webbprojekt

Vi fortsätter vårt nära samarbete med STNG Reklam där vi precis har lanserat ett nytt webbprojekt till en av Skånes största aktörer inom städ och service, Hemrex.

Så här några veckor efter lanseringen så har vi fått vi se fantastiska siffror som visar på en stor ökning av bokningar genom hemsidan, vilket är väldigt roligt.

STNG har stått för design och UX och vi på CAESAR har ansvarat för utveckling och funktion.

Vårt samarbete fortlöper och just nu utvecklar vi en automatiserad bokningsmodul med smarta funktioner. När det är klart kommer systemet att spara Hemrex otroligt mycket tid i administrativt arbete, genom automatisering och digitalisering av affärskritiska processer.

Vi på CAESAR tycker det är extremt roligt att jobba med kunder som värdesätter att ligga i framkant och arbeta på ett innovativt sätt med digitalisering och automatisering.

Kontaktperson

Fredrik Ehrstedt

Fredrik Ehrstedt
+46 (0)73-214 72 15
fredrik.ehrstedt@caesardev.se

Branding - Logotyp - Grafisk profil - Webb

Ny kostym till Civil Construction

Civil Construction anlitar CAESAR för att bygga nytt brand.

Vi fått äran att hjälpa Civil Construction med att bygga upp deras nya varumärke. Civil Construction verkar inom entreprenad och anläggnings – branschen och har sikte på en snabb expansion i södra Sverige under de närmaste åren.

Vi kommer arbeta fram ny grafisk manual, logotyp och webb med tillhörande copy och tonalitet. Vi tycker det är riktigt roligt att vi fått förtroendet och ser fram emot ett starkt och bra samarbete.

Kontaktperson

Fredrik Ehrstedt

Fredrik Ehrstedt
+46 (0)73-214 72 15
fredrik.ehrstedt@caesardev.se

Wölnerklinken är en helt nyöppnad privat gynekologmottagning i Höllviken. I förra veckan lanserade vi deras nya site som vi tagit fram. Samtidigt satte vi igång en effektiv Google Ads-kampanj med målet att underlätta för patienter att hitta dit. Efter en vecka har vi redan fått se fina resultat av kampanjen och flödet av bokningar har verkligen tagit fart.

Vi fortsätter att hålla ett skarpt öga på utvecklingen.

Wolnerklinken.se,

Kontaktperson

Fredrik Ehrstedt

Fredrik Ehrstedt
+46 (0)73-214 72 15
fredrik.ehrstedt@caesardev.se

Ett kommunöverskridande samarbete mellan Simrishamn och Tomelilla kommun, med mål att utveckla och förbättra de olika delarna av vatten- och avloppsförsörjning i båda kommunerna, har lett till uppstarten av det nya VA-bolaget Österlen VA.

Vi på CAESAR tillsammans med Stng Reklam har fått förtroende att driva utvecklingen och produktionen av deras webbplats. Arbetet pågår just nu i full fart och den första leveransen planeras vara live i början på nästa år.

Kontaktperson

Fredrik Ehrstedt

Fredrik Ehrstedt
+46 (0)73-214 72 15
fredrik.ehrstedt@caesardev.se

We Construction är en av byggbranschens snabbast växande bolag och en visionär inom digitaliseringen av branschen. I mitten på 2017 hade vi en workshop med WE för att diskutera möjligheterna att automatisera, effektivisera och förbättra deras arbetsflöde.

Tillsammans med deras djupa kunskap om byggbranschen och vår expertis inom utveckling har vi nu producerat WeNet.

WeNet är ett specialanpassat CRM som digitaliserar flödet från uppstart till färdigställande i WE:s projekt. Med smarta rapporter och jämförelser, allt samlat på ett ställe.

”I Caesar har vi hittat en partner som förstår våra behov och hur vi vill arbeta. Vårt mål är att ligga i framkant när det gäller utveckling och Caesar har varit till stor hjälp under vår pågående resa mot att bli Sveriges modernaste byggföretag”

- John Ingelf, Utvecklingsansvarig We Construction

Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med We Construction samtidigt som vi tillsammans fortsätter utveckla WeNet.

Kontaktperson

Ola Ebesson

Ola Ebbesson
+46 (0)70-278 80 39
ola.ebbesson@caesardev.se

Efter flera månaders utveckling och finslipning har vi nu äntligen lanserat 47 Sverige Hyrautomat. Lösningen gör det möjligt för 47 i Skurups kunder att enkelt hyra, hämta och lämna släp via deras hyrautomat och på hemsidan.

Det har varit ett väldigt roligt projekt där många parter varit inblandade. Skåbi har gjort ett fenomenalt arbete med konstruktionen av kiosken. Öresundslås har satt in säkra och stabila nyckelskåp från Creone. Stng Reklam har gjort snygg och användarvänlig design och branding.

Tack alla för gott samarbete och tack till 47 i Skurup som gett oss förtroendet att driva projektet! Har ni vägarna förbi 47 i Skurup så tycker jag ni ska svänga förbi denna skönhet, och varför inte hämta upp ett släp också?!

Kontaktperson

Fredrik Ehrstedt

Fredrik Ehrstedt
+46 (0)73-214 72 15
fredrik.ehrstedt@caesardev.se

Laracon

Laracon Online 2020

I onsdags deltog Caesar i Laracon Online 2020 Vi fick höra en hel del intressanta talare berätta om bl.a kommande Laravel 7 och hur Flair fungerar bakom kulisserna. Som namnet antyder är det en onlinekonferens – vilket fungerar förvånansvärt bra. Det är smidigt att kunna enkelt välja ut de föredrag man är intresserad av – och skulle man missa något intressant så finns alla föredragen att titta på i efterhand. För er som missat det så rekommenderar vi starkt Jonathan Reininks föredrag om Advanced Eloquent Tips & Tricks.

Ledig tjänst

CAESAR växer och söker programmerare

Working hard or hardly working?

2019 var ett rekordår för CAESAR och 2020 befinner vi oss i en expansiv fas och behöver öka på personalstyrkan. Vi söker efter någon som är en fena på PHP-utveckling och har erfarenhet av ramverket Laravel.

Kanske är det just dig vi söker?
Läs mer här: caesardev.se/jobb

Vet du någon som passar? Tipsa oss och få hittelön!
Kontakta oss på hej@caesardev.se

Automatisering

Självservicekiosker för hyrsläp

För lite mer än en månad sedan satte vi igång ett nytt projekt tillsammans med 47 i Skurup som sträcker sig över hela det första kvartalet 2020.

Vi kommer utveckla ett nytt system för smidig uthyrning av släp. I obemannade kiosker ute hos 47 kommer kunder med några få klick kunna hyra, hämta ut och återlämna släp. I kioskerna använder vi säkerhetsskåp från Creone där nycklar till släpen förvaras.

Vi har redan kommit en bit på vägen och ser fram emot att fortsätta arbeta med utvecklingen!

Öppen källkod

CAESAR släpper paket till Laravel

Credit: pexels.com

Laravel Impersonate är ett paket till Laravel utvecklat av 404lab som underlättar vid utveckling av Laravel applikationer. Paketet gör det enkelt att utge sig för att vara valfri användare, detta är användbart vid utveckling då man t.ex enkelt vill kunna testa olika användarroller.

För att underlätta ytterliggare ett steg har vi på CAESAR tagit fram Laravel Impersonate UI, ett paket som ger dig enkel åtkomst till Laravel Impersonate genom en snabbmeny.

Laravel Impersonate UI

Läs mer om Laravel Impersonate UI på Github:
https://github.com/hapidjus/laravel-impersonate-ui